• slider1
  • Slider1
  • Slider1
  • Slider1
  • Slider1
  • Slider1
  • Slider1
  • slider1
  • slider1
  • slider1
  • slider1
  • slider1
  • slider1
  • slider1
  • slider1
  • slider1
  • slider1
  • slider1
  • slider1
  • slider1

Celem wycieczki było zainteresowanie dzieci powiązaniem i bezpośrednią zależnością pomiędzy rolnikiem/producentem i jego pracą, a owocami i warzywami oraz/lub produktami mlecznymi, które są spożywane przez dzieci m.in. w ramach „Programu dla szkół” oraz zaciekawienie dzieci sposobami ich uprawy i produkcji (droga „od pola do stołu”).

Tematyka zajęć obejmowała pochodzenie i produkcję produktów mlecznych, zasady zdrowego odżywiania, przeciwdziałanie marnotrawieniu żywności.

W ramach pobytu dzieci zwiedziły gospodarstwo, brały udział w zajęciach praktycznych oraz degustacji produktów z gospodarstwa, w tym ekologicznych. Podczas warsztatów uczestnicy przygotowywali w grupach twarożek przyrządzony ze śmietaną na 3 sposoby: z cebulką, z oregano oraz na słodko. Podczas degustacji twarożku na własnym chlebie dzieci najbardziej zachwalały twarożek z cebulką. Po zajęciach odbyła się zabawa – odmiana gry kalambury, podczas której wybrani uczniowie rozpoznawali ukryte owoce i warzywa, a następnie rysowali je na tablicy. Zadaniem pozostałych było odgadnięcie nazwy owocu lub warzywa. Na zakończenie dzieci obejrzały zagrody z mniejszymi zwierzętami oraz dokonały zakupów w sklepie ekologicznym.

Cały pobyt w gospodarstwie oraz wszystkie zajęcia bardzo podobały się uczniom. Dostarczyły im dużo nowej, praktycznej wiedzy i umiejętności oraz wielu wrażeń. Dziękujemy!